3. Wikist uue internetini - web 3.0



Antud nädala teema on vist kõige raskem koheselt mõista, mismõttes on üks viide erinev teisest viitest. Kuidas saab üks link erineda teisest lingist? Ja mis vahet seal üldse on? Hakkame siis pihta!

Wikipedia on selline huvitav platvorm/entsüklopeedia, mis algselt tekitas ebausaldusväärsust, kuid aasta aastalt tulenevalt suurenevast kasutajaskonnast ja iseend reguleerivast mehaanikast on järjest kasvatanud enda väärtust. Tema eripära on see, et iga inimene saab sinna muudatusi sisse viia.
Nagu ikka uute tehnoloogiate puhul on, siis ei mõistetud ka sellist lähenemist kohe, levis arusaam, et ainult autoriteetsed isikud saavad "õigeid" muudatusi sisse viia.

Aga mis aeg on tõdenud on see, et rahval on alati õigus! Nii igal uuel hääletamisel, kui ka enda teadmistepagasi haldamisel. Kui me hääletame millegi jubeda poolt, siis ei ole see vale! Järelikult ei olnud me veel piisavalt kaugele jõudnud, et saadud kogemuste põhjal edasi minna.

Wikipedia on kasvanud usaldusväärseks ja väga võimsaks, lisaks on seal võimalik ühest teemast sujuvalt teisele üle minna ja veel rohkem õppida...ja veel õppida. Me avame järjest viide viite järel uue lehekülje või dokumendi ja võibolla õpime midagi uut.

Kuid me ei tee seda loomulikul teel! Täpsemalt öeldes ei suuda arvutid ja otsingumootorid tegelikult mõista, mida me tahame. Kui me otsime pilte, siis otsingumootor leiab üles pildi mille nimesse on otsitav element sisse kirjutatud, aga see on ka kõik. Seoseid tegelikult omavahel ei looda.

Semantilises veebis, web 3.0, hakkavad arvutid "mõistma" maailma pisut lähedasemalt meie enda mõttemallidega. Me aju töötab nagu me keel, mida räägime - kõik on omavahel seotud. Ühest mõttest lähtub teine, uuest ideest irdub jälle uus.

Me suudame paari lihtsa lausega siduda kosmose tomatiga :D. Seosed viivad väga lühikeste hüpetega alguses oma mõtetes täiesti mõeldamatute objektideni.

Selleks, et web 3.0 hakkaks elama peamegi me oma seosed andma edasi veebile. Me loome parameeter-väärtus suhteid erinevate linkide vahel ja siis täidame need. Nagu wikipedia saab alguse kaootilisusest peagi kord. Kord, mis on loomulikul teel kasvanud välja läbi tuhandete iteratsioonide, loomulikul teel nagu me suhtestume maailmaga...suhtlemise teel. Otsingumootorid ja internet hakkab looma sidemeid andmete vahel.

Ei ole enam ainult viited dokumendile või inimese poolt jäigalt lisatud linki mingile lehele vaid lõputud seosed. Infokillud ja faktid on omavahel seotud. Lisaks sellele, et me oleme salvestanud oma kollektiivse teadvuse ja teadmised, oleme lõpuks loonud nende vahel ka seosed. Me oleme suutnud komplekteerida meie teadmised. Õppimine ja arenemine saaksid sellest vaid indu juurde, kui kerge vaevaga saaks nö "best case scenario" põhjal muuta pisiasju, siis muutuvad ka suured asjad.

Muidugi on seal taga suur hirm AI tekke juures, et me tegelikult selle semantilise veebiga, kus arvuti hakkab "mõistma" tähendusi tekstide ja kõige muu taga ning looma sidemeid inimeste ja meie vahel mida me tavamõistes isiklikuks peame. Sellise web 3.0 alges on väga täpselt vaja paika panna privaatsust korrigeerivad õigused, sest me tahame teadmisi siduda aga mälestusi hoida.

Aga sellest AI asjast vb kunagi tulevikus...praegu igatahes mõtlemisainet peaks olema küll.
Mina tunnen, et nö "Linked Data" on väga oluline, et me saaksime üle suurtest probleemidest, mis meie ühiskonda ja maailma piinavad, kuid kuidas seda kõike implementeerida me veel täpselt ei tea.

Tõin all ära ka mõned huvitavad viited ja videod.


SiimB



https://www.youtube.com/watch?v=V6BR9DrmUQA - An Introduction to the Semantic Web
https://www.youtube.com/watch?v=OM6XIICm_qo - Tim Berners-Lee: The next Web of open, linked data
https://www.youtube.com/watch?v=4x_xzT5eF5Q - What is linked data
https://en.wikipedia.org/wiki/Linked_data
http://wiki.dbpedia.org/about
http://rdfa.info/play/
https://json-ld.org/playground/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14. Häktivist ja Suur Vend

11. Tarkvara arendus ja ärimudel, mida kõrvalt olen näinud