14. Häktivist ja Suur Vend


Selle nädala teema oli andmeturve ja ma nüüd püüan vaadata ühte minu arust kombineeritud riski meie IT maailmas ja ka ühiskonnas laiemalt.

Võtaks väikese vaatluse alla selle, kuidas häktivism ja tema meetodid on kiiresti kanda kinnitamas Suure Venna oskuste pagasis. Mind just paelub see näilik "Robin Hood'lus", kus julgeolekuga seotud riigi aparatuur näitab end kui Prometheus, kes toob inimestele tule ja muudab sellega nende elu selgemaks/kergemaks. Paraku see teenib hoopis teisi eesmärke, kui esmalt võiks arvata.

Vaatleme seda turvalisuse teemat siis vastavalt Kevin Mitnick'i kolme komponendi korrutisele,
milleks on tehnoloogia, koolitus ja reeglid.

Esmalt põgus sissejuhatus riigi toimimise mehaanikasse. Valija jaoks tuleb anda otsuseid, mis on soodsad mingi agenda täitmiseks ja parim meetod valikuid mõjutada on tihti hirm. Räägitakse, et osa tõe varjamine pole veel valetamine, samuti käitutakse ka valija informeerimisega. Täna oleme situatsioonis, kus informatsioonist on täielik üleküllus ja inimesed ei jõua enam analüüsida, mida neile täpselt ette antud on. Seda olukorda kasutatakse julmalt ära ja söödetakse vastavalt soovitud kontingendile ette täpselt seda infot, mis põhjustab maksimaalselt paanikat ja hirmu, et nad ikka teeksid nii nagu vaja. Ja riik toimib! Niivõrd-kuivõrd...

1. Tehnoloogia

Oleme möödunud aastal kuulnud, kuidas USA presidendiralli kandidaadid on olnud seotud erinevate
salastatud dokumentidega hooletu käitumisega. Kuidas Hillary Clinton hooletult suhtus oma riigi tasemel "top secret" meilivahetusse ja kuidas vastasosapool Donald Trump mehkeldas oma maksudeklaratsioonidega.
Sellise info avalikuks toomine on vägagi häktivismi maiguga, kus püütakse poliitiliselt mõjutada riigi tulevast käekäiku, kuid erinevalt Anonymuse rünnakust ja faililekkest oleme järjest enam kuulnud riikide sekkumist taolisse tegevusse. Siin on tegeldud andmebaasides tuhlamisega skaaladel millest väikse grupeeringu jõud üle ei käiks. Lisaks on kummagi poole lekitatud info olnud poliitiliselt kasulik oma kampaaniale ja nad ise on end sellest kõigest distantseerinud.
Kuid siiski on mängus kõrgete ametnike ülekuulamised, kes on juhipositsioonidele Suure Venna organisatsioonides nagu CIA, FBI jne. Organisatsioonid, kelle tehnilisest võimekusest murda sisse andmebaasidesse ja varastada infot võime ainult muinasjuttudes kuulda. Lisaks on igasugune info, mis nad kellegi kohta kogunud on klassifitseeritud, salajane ja meile kättesaamatu. Teevad sellega, mis tahavad, karistamatult.

2. Koolitus

Kui varastatud info jagamine poliitilisel motiivil toimib nii hästi ja kiiresti, et riigi kodanikud 1 aasta jooksul omavahel kahte leeri kistakse, siis on meid "hästi" koolitatud.
Me oleme õppinud ajaloost, et selleks, et adekvaatset hinnangut mingile sündmusele anda, tuleb analüüsida nii häid kui halbu külgi. Sellest olenemata on Suur Vend täna teinud laastava töö info jagamises.
Tehnoloogia võimaldab suurte inimgruppideni saata täpselt sellepoolset infot, mis neid kindlamas suunas mõjutab. See aga tekitab tõsiseid lahkhelisid kodanike vahel just omavahelistes mõõduvõtmistes. Punktides, mis ennem oleksid olnud pinnapealsed ja suures osas täiesti ükskõikseks jätvad saavad järsku viha ilmingu õigustused.
Infotehnoloogilistest võimalustest tulenevate uudiste jälgimisel (tihti juba järgimisel) oleme minetanud suure osa oma analüüsivõimest ja võtame filtreerimata kujul vastu pea kõik mis meile pakutakse. Suur Vend oma lõputute vahenditega saab just nii meid mõjutada, kui muudab meie suunas oleva infotulva ühekülgseks.
Ärme eales unusta ära, et valitsemise nurgakiviks oli ja on...kahjuks ikka veel: "Jaga ja valitse!". See termin tähendab lühidalt öelduna seda, et kui sa suudad lõhkuda inimste vahel olevat konsensuslikkust ja ühtsust, siis on sul mõjuvõimu neid juhtida, sest nad ei suuda teha koostööd sinu vastu.
Klikiuudiste lugemine pealkirja kaupa, informatsiooni kogumine mingitest tviitidest ja memedega maailmapildi loomine ongi koolitanud suure osa inimkonnast lihtsaks tarbijaks.
Mitte kunagi unustada ära, et üksik poliitiline uudis on osa mingist suuremast loost ja see lugu, mida me tegelikult nägema peaksime (enda vaatepunktist) ei pruugi meile üldse meeldida.

Kaitsta selle vastu saab ainult enda teadlikkust tõstes. Õppida lugema asju erapooletumalt ja vaatama alati mitmest küljest probleemile/lahendusele otsa.

3. Reeglid

Siin räägime paarist lihstast reeglist, kuidas end kõige selle vastu kaitsta.
- Ära jaga kõike!
     See tähendab, et iga äpi kasutamine, kus on paika pandud load, mis sa annad selle kasutamisega üle teistele osapooltele peavad olema teadvustatud. Ei ole vaja igale poole oma meiliaadresse, telefoninumbreid, isikukoode jms jagada.
    Ära jaga ka kogu oma mõttemaailma internetiga - Suur Vend on väga huvitatud inimeste kategoriseerimisest, sest see annabki neile voli effektiivsemalt meid mõjutada. Mis uudised, mis mõjutusvahendid meile suunata tulevad just meie jagatud isiklikest seisukohtadest.
- Ära tee kõike juhtmevabaks
    Suur Vend armastab, kui ta näeb sind kõikjal...tõmba juhe välja seinast ja jäta see sinna. Ära käi koguaeg ringi nagu raadiosaatejaam, mis pidevalt annab "kuulajatele" aru oma staatusest, asukohast, seisukohast...liiga palju annab!

Kokkuvõtteks võiks öelda, et infoühiskond on tore asi, aga järjest enam peame me mõistma meid selles varitsevatest ohtudest. Eriti, mis on seotud meie vabadusega. Divide and Conquer! Jaga enda teadmisi sõpradega ja valluta tagasi iseseisvus, mis salaja kipub käest ära lipsama.


SiimB.
   





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

3. Wikist uue internetini - web 3.0

11. Tarkvara arendus ja ärimudel, mida kõrvalt olen näinud