4. Pekka Himaneni 2004. aasta raport Soome Parlamendile - tagasivaade

Lugesin siis hiljuti läbi Pekka Himaneni koostatud rapordi infoühiskonna arengutest, suundadest ja muutustest, mille ühiskond peaks läbima, et olla edukas. Kas ja kui palju me oleme sama rada käinud, kohe vaatame üle.

1. Kultuuriettevõtluse tõus ja nö pehmete alade uute ärimudelite kasv.

Jah, pean tunnistama, et see on täppi läinud kirjeldatuga. Me oleme näinud, kuidas internet on kaasa toonud meeletud iseõppimise võimalused. Erinevad keskkonnad, kus end harida saanud on osaks saanud ka minu igapäevasest rutiinist. Küll ma vaatan harivaid videosid Youtubest, tellin endale koolitusi erinevatest konkreetselt õppimisele suunatud keskkondadest.
Näitena võiks ära tuua Udacity, Udemy, Coursera ja Team Treehouse mille tasulisi koolitusi olen reaalselt ise ostnud.
Kui varem on taolised õpivõimalused olnud veel suht hägused ja kaheldava kvaliteediga, siis osades õpikeskkondades on suured ja tugevad ülikoolid oma programmid kättesaadavaks teinud. Ei pea lendama tuhandeid kilomeetreid, et saada teadmisi, mis muidu väga raskesti kättesaadavad oleksid.
See tähendab, et võimalus olla edukas muutuvas maailmas on tublisti kasvanud.

2. Gerontoloogia meeletu areng ja raha voogude suurenemine

Lääne ühiskond vananeb ja sinna ei ole midagi parata, kui inimesed ei taha saada nii palju järglasi, kui varem. Sellest tulenevalt on meil vanurite osakaal pidevas kasvus ja kerkivad esile aina suuremad probleemid rahadega majandamisel. Riigil ei ole maksumaksjaid, aga on palju, kes vajavad teenuseid.
Kas sellele siis parim lahendus on massiimmigratsioon?
Ma ei ole seda meelt! Pigem peaksime mõistma, et vana mudel, kus inimesed töötavad kaheksast viieni, viis päeva nädalas ja kuni pensionini on iganenud.
Gerontoloogia ja biotehnoloogia on nii kiiresti arenenud, et inimeste eeldatav eluiga ja tervislikkus on rohkem kontrollitavad kui kunagi varem. Meil on vaja seda kasutada, mitte jätta vanurid nurka kooserdama. Ärimudelid, mis kasvatavad inimeste eluiga ja hoiavad neid tervena ka vanana on väga jätkusuutlikud ning vajalikud riigile tema toimimismehanismide jätkamiseks.
Elukestev panus saab meile omasemaks ja me ei tunne end kõrvale heidetuna, kui saame töötada inimlikult, sest meil võimaldab seda innovatsioon.
Aa jah, pildi peal on Jacque Fresco (13. märts 1916 New York – 18. mai 2017). Ta töötas kuni oma viimase tunnini ja oli infoühiskonna/uue ühiskonna visionäär enne, kui siinmail sellist sõna üldse tuntigi. Vanad inimesed on tegijad!


3. Oli välja toodud, et immigratsioon on ainuke lahendus, et muuta seda vananemist?!

Ma ei ole sellega nõus! See on enda eelnevale jutule vastu rääkimine, kui Pekka Himanen arutleb, kuidas tulla vanast mudelist välja ja olla edukam just läbi innovaatilisuse ja uute vabaduste toomise inimese eludesse, siis peab rakendama inimest, kes enne ei oleks enam jätkata suutnud. See tähendabki, et meil on vaja irduda ideest, et kui oled vana, siis sinust pole enam tolku.
Ei ole vaja hakata koolitama esmajärgus võõrast, ega ka rakendama teda, et enda ühiskonnas olevat auku täita. See on nagu alkoholism, kus joodik koguaeg täidab oma hinges olevat auku väliste teguritega, selle asemel, et iseendaga tegeleda.
Selle asja nimetaja riigipoolsest vaatenurgast täna on "exceli tabel" ja "peenhäälestamine", kuigi me oma peas selgelt mõistame, et riik ise ei loo mitte midagi, ta pakub vaid keskkonda, kus kasvada.
Aga kui räägitakse ainult vananemisest ja kuidas meil on ikka töökäsi puudu, siis tuleb tegevus enda kätte võtta. Õnneks on meil nüüd palju neid nö "Start-Up" ettevõtteid.


4. Miks ma kirjutasin Start-Up jutumärkidesse?

Sest see on veel siiani lapsekingades. Me oleme infoühiskonna vasikavaimustuses siiamaani ja kulutame meeletuid summasid jaburatele asjadele, millest ei saa tolku.
Aga see kulutamine ja vaimustumine on oluline, sest see on meie õppeperiood. Me õpime alles iseennast tundma selles uues maailmas.
Start-Up'id pigem muudavad seda sotsiaalset struktuuri, kuidas inimesed töösse suhtuvad, teenuseid/tooteid loovad ja käitumismudeleid produktiivsusest.
See on esimene reaalne käitlus kaasaegsest infotehnoloogia ühiskonnast, kus loomingulisus ja effektiivsus on esikohal.
Me tekitame struktuure, kus igaüks võib läbi lüüa ja ei pea selleks omama meeletut kapitali, et mingit muutust korda viia. Me ehitame oma ühiskonna läbi inimestesse usu süstimise, et igaüks võib!

See ei ole "American Dream" sest seekord ei pea sa magama selleks et seda näha ;)


Kokkuvõtteks ütlen, et oli huvitav lugeda seda aruannet, sest sealt oleks nii mõndagi õppida olnud juba varem, kui vaid konkreetsemalt oleks tegeldud osade nende punktidega, mis välja toodud olid.
Aga muutusi on olnud palju mis on just selles suunas läinud. Nüüd aastaid hiljem on "poliitikud" hakanud "linte" läbi lõikama, et võtta seda innovatsiooni au endale...a mis sellest? Nad on alati aeglased olnud...

Me läheme edasi...

"Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before." - Star Trek


SiimB



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14. Häktivist ja Suur Vend

3. Wikist uue internetini - web 3.0

11. Tarkvara arendus ja ärimudel, mida kõrvalt olen näinud